|
CESTA DO TURECKA ZA ÚPLNÝM
ZATMĚNÍM SLUNCE
Z Plovdivu do Istanbulu
Snídaně v hostelu a velmi rychlé (v
porovnání s předchozím večerem) opuštění
probouzejícího se mrazivě slunného
města. Skřehot ptáků v korunách platanů
a lidé, kteří v ulicích uklízejí
předchozí večer. Bulharští policisté mi
v jedné vsi rusky vysvětlují, že se zde
nejezdí 89 km/h v obci, ale jen 50.
Hranice s Tureckem. Nejprve mezi
mramorem obloženými budkami opustíme
Bulharsko – s ujištěním, že Vavřinec,
kterého mám v pase, s námi opravdu
nejede. Pak během hodiny několikrát
projedeme frontou aut a předložíme pasy.
Alan a Michal si zajdou pro vízum a já
se stávám mašin kaptanem. Opět zaplatíme
za průjezd špinavou louží a nakonec, po
prohlídce Petrova auta celníkem
hledajícím pašované teleskopy, mne jen
zavolají, abych si vyzvedl pas a papír k
autu – už se ani neobtěžují mi ho
přinést. Turecko – hned za plotem mešita
a pak dálnice bez odpočívadel až do
Istanbulu.
Turecká hranice a naše první mešita
Zelené jarní stráně podél dálnice jsou
plné svátečně oděných tmavých lidí, je
neděle. Vjíždíme do obrovitého města,
které je najednou všude kolem. Všude
plno aut, která nás rychle míjejí, my
mineme odbočku do centra a za pomoci
nejprve dálniční policie a několika
dalších opět znovu nalezených správných
cest nacházíme náš hostel. Ubytování
v růžových chodbách s oranžovými dveřmi.
Náš pokoj má dvoreček. Na dvorečku je
zima. V pokoji taky. Kuchař z podzemní
hospody, který nás odchytl ještě než
jsme se stihli ubytovat, nás zve k sobě
na večeři. Lákavá nabídka po dni plném
zážitků. Kuchař je celý v černém a
neustále se nám anglicky pitvoří.
Hospoda vypadá jako okachlíkovaná
nepoužívaná stanice metra, která
poslední dobou sloužila jako prádelna.
Vixlajvantové stoly trochu neladí s
dřevěnými rustikálními odečkovanými
židličkami a koženkové svařované
taburetky jsou také z jiného
designstudia. Korejec, který seděl u
dlouhého stolu, je odsazen do kouta a my
usedáme. Po komplikované objednávce
včetně prohlídky kuchyně dostáváme
předkrmové talíře plné studených salátů,
zeleniny a pálivých směsí. Placatý chléb
a plechové pivo, víno červené v lahvi a
kysané mléko a pak konečně jídlo. Mnohá
masa různé zvěře, barev a chuti. Čerstvá
rajčata, grilovaná rajčata, salát
zelený, zelí, strouhanou mrkev a masové
drti ohněm spojené do novotvarů a ze
šavlí, na kterých se utvářely,
postahované. Černý piskoř neustále kolem
poskakuje, ručkama tleská a ústa špulí.
Neustále nás ujišťuje, jak chce být
ujišťován, že jsme spokojeni. Jsme.
Kebab na mnoho způsobů. Sytí odcházíme
na schůzku s nočními mešitami. Je asi
devět večer. Živé ulice nás vstřebají a
my se stáváme turisty v cizím městě.
Tuhle roli umíme dobře. Velká modrá
mešita volá svými věžemi na jednu menší,
u které zrovna turisticky hloupneme.
Neměl bych hovořit se světem jen za
sebe. Velcí bílí ptáci, snad rackové,
létají nad zářícím městem na pozadí
černého nebe. Pečené kaštany před modrou
mešitou. Špičaté minarety, na nichž je
nadzvednuto nad naše hlavy, mají teď v
noci zřetelný důvod stát vedle
boulovitých dutých skořepin, mnohem
menších zvenku než zevnitř. Kdyby
Bramante dokončil svoji stavbu, a kdyby
jeho plány Michelangelo nepředělal, mohl
Svatý Petr vypadat přesně takhle.
Fontány, vůně medového tabáku, noční
kočky a cesta k moři. Kamenné molo,
modrozelená voda a ohně – hořící velké
hromady větví a prken, kol nich černí
Turci. Medúzy na hladině a na obzoru
svítící lodě a hvězdy. Cestou zpět žlutě
svítící kopule mešit a štíhlé minarety
jako stonky pampelišek. Svoji únavu jsme
ještě s Mikem a Petrem zašli ukázat
hotelovému baru a lahvovému pivu, ale
únava si vystačila sama.
Sultanahmet neboli Modrá mešita při
večerní procházce |
|
|